5 wspaniałych przykładów podwodnej architektury

Przy 71% powierzchni Ziemi pokrytej oceanem, było tylko kwestią czasu, kiedy podwodna architektura stanie się trendem w projektowaniu miast. Chociaż podwodne konstrukcje istnieją od lat 60. ubiegłego wieku – zazwyczaj wykorzystywane do celów badań morskich – w ostatniej dekadzie na całym świecie rozkwitły podwodne hotele, restauracje i muzea. Te inicjatywy w zakresie gościnności i turystyki niewątpliwie oferują inne doświadczenia niż wszystko, co można zrobić na lądzie, ale wiele z tych projektów nie służy wyłącznie ludzkiej przyjemności. Oto 5 wspaniałych przykładów podwodnej architektury, które możesz odwiedzić już dziś.

Resort World Sensota (Singapur)

W singapurskim Resort World Sentosa hotel oferuje kolekcję 11 apartamentów o nazwie Equarius Ocean Suites i zaprojektowanych jak dwupiętrowe domy. Na górnym poziomie goście mogą korzystać z części dziennej na otwartym planie, zewnętrznego patio i prywatnego jacuzzi. Na niższym poziomie, podwodna sala oferuje niezrównane widoki na ponad 40 000 zwierząt morskich.

Atlantis Sanya (Sanya, Chiny)

Położony na wyspie Hainan u wybrzeży Chin, Atlantis Sanya stara się wprowadzić w życie „starożytną legendę Atlantydy”. Oczywiście jednym z najlepszych sposobów, aby tego doświadczyć jest rezerwacja pobytu w apartamencie Poseidon lub Neptune, które są w pełni zanurzone pod wodą.

The Muraka (Malediwy)

The Muraka, część hotelu Conrad Maldives Rangali Island, to pierwsza luksusowa rezydencja, w której sypialnia zanurzona jest na 4 metry w głąb Oceanu Indyjskiego. Akrylowa kopuła 180 stopni otaczająca łóżko sprawia, że spanie wśród morskiego życia jest wyjątkowym i niezapomnianym przeżyciem.

Under (Lindesnes, Norwegia)

Ta zaprojektowana przez Snøhetta przestrzeń to pierwsza w Europie podwodna restauracja, zlokalizowana na norweskim wybrzeżu. 34-metrowa konstrukcja zanurzona w morzu i zaprojektowana tak, że beton zewnętrznej struktury funkcjonuje jako sztuczna rafa dla życia morskiego.

Ossiano (Dubaj)

Atlantis Resort w Dubaju również może pochwalić się kolekcją podwodnych apartamentów, ale nie można pominąć Ossiano, podwodnej restauracji. Prowadzone przez nagrodzonego gwiazdką Michelin szefa kuchni Grégoire Berger, wszystkie składniki w menu degustacyjnym pochodzą z oceanu lub z odległości 50 kilometrów od brzegu.

Inne, podobne artykuły dotyczące architektury na całym świecie przeczytasz w http://www.topcity.pl